Як вберегти свинопоголів’я від Африканської чуми свиней

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю.

Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині) або опосередковано:

  • при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин;
  • через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах, стічні води та обслуговуючий персонал.

З моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак може проходити від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.

Вірус АЧС стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища, а саме:

  • у трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів;
  • у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів;
  • у копченій шинці – до 5 місяців;
  • у гною – до 3 місяців.

Характерними клінічними ознаками є:

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40,5-42°C;
  • зниження апетиту, посилена спрага,
  • в’ялість, швидка втомлюваність, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю)
  • слизисті виділення з очей та носа
  • слабкість та параліч тазових кінцівок, хитка хода,
  • синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудки, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок;
  • можливі мимовільні аборти у самок.

Хвороба охоплює 40-65% поголів’я тварин, 85-100% з яких гине впродовж 6-13 діб.

Водночас для людини АЧС не становить небезпеки.

Всім власниками свинопоголів’я, аби вберегти тварин та не допустити масової загибелі й економічних збитків, необхідно дотримуватися правил біобезпеки:

  • утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;
  • проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
  • не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;
  • не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;
  • регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;
  • обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням;
  • постійно вести боротьбу з гризунами;
  • не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
  • не купувати тварин, м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
  • забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;
  • реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
  • періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.

При виявленні клінічних ознак захворювання або виникненні підозри на захворювання та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання, що призводить до значних економічних збитків!!!

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Перейти до вмісту