Якщо Ви цінуєте власне здоров’я, намагаєтесь правильно харчуватися і хочете знати, що потрапило до Вас в тарілку, виробіть звичку завжди обачно обирати харчові продукти. В умовах, коли прилавки буквально ломляться від продукції під різними торговими марками, безпечність та якість стає дуже важливим параметром. Якщо ви будете уважні при покупці продуктів, обережні в їх виборі, принципові у відстоюванні своїх законних прав, то ви не купите небезпечний та неякісний харчових продукт. Тож перш за все звертайте увагу на:
◄ дату виробництва і термін зберігання
Якщо розібрати дату виготовлення та кінцевий термін реалізації не є можливим − краще не бери цей продукт, так як дана інформація − єдиний спосіб дізнатися про якість товару, не розкриваючи упаковку. Позначення повинні бути чіткими, і вони обов’язково присутні на етикетці, пакеті чи коробці.
Особливу увагу звертайте на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно коротшає.
Важливо пам’ятати — термін придатності може бути тільки один, і встановлює його не магазин, а виробник продуктів. Магазин зобов’язаний дотримуватися термінів реалізації та умов правильного зберігання. Але часто буває так, що магазин сам ставить дату реалізації на упаковку, відштовхуючись від дати надходження товару в магазин, що неправильно і навіть небезпечно. Багато продуктів вже в останній день терміну придатності небезпечні для вживання. Тому зміна дати на упаковці вводить споживача в оману і наражає на небезпеку його здоров’я.
◄ харчову та енергетичну цінність
Етикетка повинна містити інформацію про енергетичну цінність − кількість калорій на 100 г продукту і склад білків, жирів і вуглеводів.
На вироблених в Європі продуктах прийнято також розшифровувати такі показники: вказувати, які види жирів використовувалися, скільки цукру містить продукт, які саме вуглеводи входять до його складу. Це допоможе не завдати шкоди здоров’ю і фігурі.
◄ дані про виробника та імпортера
На етикетці обов’язково має бути вказана особа зворотного зв’язку: виробник і імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов’язково повинна бути етикетка українською мовою. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Також виробник повинен вказувати на вміст у продукті біологічно активних добавок, ароматизаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих речовин, харчових барвників, компонентів з білком (сухе молоко) та глютену.
◄ упаковку
Насамперед товар повинен бути в цілісній, не пошкодженій і не забрудненій упаковці. Виробник по-справжньому якісного товару ніколи не дозволить собі упакувати його в що попало. Упаковка товару із значенням усіх реквізитів і термінів реалізації – це практично паспорт товару. Перед тим, як вибирати продукти, уважно вивчіть етикетку – дата виробництва, термін придатності та умови зберігання повинні бути проставлені чітко, легко читатися і відповідати реальному часу. Прострочений товар взагалі не може перебувати в торговому залі!
Крім того, необхідно знати і пам’ятати, як виглядають різні свіжі та якісні продукти. М’ясо, наприклад, має бути сухуватим, приємного кольору і створювати ямку при натисканні пальцем. Черевце свіжої риби не може бути роздутим, луска щільно прилягає до тіла, очі прозорі, зябра – яскраво-червоні, свіжа риба тоне у воді, зіпсована – спливає. Свіжі курячі яйця «на світло» мають блідо-оранжевий відтінок. Темні плями всередині – яйце зіпсоване. Борошно та крупи перевіряються на запах і смак – затхлість і гіркоту не повинні бути присутніми! У жмені така мука або крупа розсипається, а не склеюється. Позеленіла картопля небезпечна – в ній утворилася речовина соланін, що викликає отруєння.
Тож пам’ятайте: ніколи не купуйте продукти, якщо вони викликають у вас сумнів! Про Ваше здоров’я можете подбати лише Ви самі! Будьте обачні, застережіть себе від харчових отруєнь та їх наслідків.
Олександрійське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області