В умовах воєнного стану, на тлі стресу та постійної емоційної напруги, зросла кількість неінфекційних захворювань (ішемічна хвороба серця, інсульт, цукровий діабет тощо). За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, 64% випадків смертей в Україні припадає саме на серцево-судинні захворювання (ССЗ) – 450000 життів щороку.
Нині складно знизити рівень стресових факторів, але можливо змінити спосіб життя для попередження виникнення захворювань.
Адже розвиток ССЗ напряму залежить від чотирьох поведінкових факторів ризику:
- Вживання тютюнових виробів або електронних пристроїв для куріння.
- Вживання алкоголю.
- Незбалансоване харчування.
- Низька фізична активність.
Відмовтеся від куріння та алкоголю
Існує помилкова думка, що куріння та вживання алкоголю є дієвим засобом подолання стресу. Але безпечного куріння не існує та алкоголь не допомагає зняти стрес, а навпаки – вражає і ментальне, і фізичне здоров’я, зокрема, серцево-судинну систему.
Загрозу для здоров’я несуть як звичайні сигарети, так і електронні, а також тютюнові вироби для нагрівання та кальяни. І навіть кілька сигарет час від часу все одно шкодять серцю та судинам, а навіть невелика кількість спиртного підвищує ризик розвитку ССЗ. Адже, як наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я, безпечної дози алкоголю не існує!
Тому єдина стратегія: кинути курити і вживати алкоголь або не починати взагалі!
Харчуйтеся збалансовано
Нездоровий раціон є головним фактором ризику розвитку ССЗ та причиною кожної п’ятої смерті у світі. Дотримуйтеся принципу «тарілки здорового харчування»:
- 400 г (або 4-5 порцій) овочів та фруктів щодня. 1 порція — це 1 фрукт чи овоч середнього розміру;
- не досолюйте їжу — у щоденному раціоні має бути не більше 1 ч. л. солі. Уникайте вживання прихованої солі — зазвичай вона міститься у складі ковбас, соусів, консервів;
- добова доза доданого цукру: до 10 ч. л. Доданий цукор міститься у цукерках, шоколаді, випічці, меді, солодких напоях тощо, тож краще замінити їх на фрукти та ягоди;
- їжте більше клітковини – це корисні цільнозернові каші, бобові та горіхи. Такі продукти знижують рівень холестерину в крові;
- обмежте споживання трансжирів – магазинної випічки, фастфуду та смажених страв. Натомість обирайте морську рибу, рослинні олії, горіхи, насіння — це унікальні джерела омега-3 жирних кислот, які корисно впливають на стан серцево-судинної системи;
Будьте фізично активними
ВООЗ рекомендує приділяти фізичній активності щонайменше 30 хв на день – це один зі способів зберегти здоров’я свого серця:
- зранку робіть легку руханку, аби допомогти організму швидше прокинутися;
- якщо працюєте сидячи, періодично розминайтеся й ходіть на короткі прогулянки;
- обирайте сходи, а не ліфт, та більше пересувайтеся пішки, а не громадським транспортом;
- збільшуйте фізичну активність поступово, аби не нашкодити організму. А якщо маєте хронічні захворювання, проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо типу та тривалості навантажень.
Окрім поведінкових факторів ризику, на розвиток ССЗ також впливають біологічні показники – артеріальний тиск, холестерин та індекс маси тіла.
Памʼятайте про регулярні огляди у свого сімейного лікаря, аби вчасно помітити перші “дзвіночки” захворювання та отримати рекомендації щодо запобігання ССЗ.
А якщо відчуваєте біль та важкість у грудях, маєте підвищений артеріальний тиск, часті задишки та набряки у ногах, звернутися до сімейного лікаря необхідно негайно! Це справді може врятувати життя, адже на ранніх етапах можна зупинити розвиток хвороби!
Запобігти серцево-судинним захворюванням набагато легше, аніж роками лікувати їх наслідки.
Обирайте здоровий спосіб життя! Станьте на варті свого серця!
ДУ «Кіровоградський обласний
центр контролю та профілактики
хвороб МОЗ України»
Олександрійський районний відділ